Radionice 2021. / 2022. - Udruga MooK, Otok Krk

Jesenske radionice na Krku – više od glazbe za sve uzraste

Otok Krk, 14. rujna 2021.  – U organizaciji udruge Muzika u koracima – MooK na otoku Krku u mjestu Milohnići (Društveni dom Milohnić poznat pod nazivom „stara škola“) od listopada 2021. do lipnja 2022. održavat će se ovogodišnji skup radionica za sve uzraste i polaznike svih godina starosti.

Broj radionica je u odnosu na prošlu godinu značajno povećan tako da osim glazbeno usmjerenih radionica, od jeseni možete prisustvovati i radionici pod nazivom Pokreni se uz glazbu. Radionica je prvenstveno usmjerena prema održavanju zdravlja te samim time i davanje svog maksimuma u svakodnevnim situacijama i obavezama. Radionica se sastoji od 3 programa koji su prilagođeni svim dobnim skupinama.

Također, uz već poznatu Gitara je zakon! od ove jeseni korisnici mogu pohađati iznimno zanimljivu radionicu Mandolina za početnike. Osim što je mandolina virtuozan instrument koji se koristi u klasičnoj glazbi i na neki način „sestra violine“ po štimu i skladateljima koji su za nju pisali te repertoaru koji se izvodi što solistički što u mandolinističkom orkestru, u ovoj radionici  mandolini se pristupa s aspekta narodnog instrumenta kroz prizmu pjesama za dušu- klapske pjesme.

I još jedna novost koja će se naročito svidjeti mlađima je radionica Uhvati ritam koja će polaznike naučiti sve o bubnjevima! Fokus ovih radionica stavljen je na upoznavanju s mogućnostima ovakvog instrumenta, na tehnici sviranja, različitim stilovima glazbe i svemu onome što glazba uistinu je  – način komunikacije te odličan alat za izražavanje misli i osjećaja.

Kroz ovaj program u trajanju od 8 mjeseci prolazit ćemo kroz razdoblja moderne glazbe i proučavati ideje i bogatu ostavštinu svih velikana koji su bili prije nas.

Osim navedenih novosti, i ovu jesen i zimu polaznici će moći upisati već poznate radionice: Music star(t) prilagođenu za uzrast od 4 do 6 godina, Gitara je zakon! za uzrast od 6 godina na više te izvrsni Crno bijeli svijet, radionica namijenjena svim onima koji počinju upoznavati se s hipnotičkim djelovanjem zvukova koje proizvode crno bijele tipke klavira, pianina i klavijatura te radionicom posebno osmišljenom za sve starije koje svoje glazbene afinitete nisu uspjeli zadovoljiti ranije u životu pod nazivom Nikad nije kasno.

Osnovna ideja koja stoji iza ovako koncipiranih radionica je ta da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca i stoga treba stvoriti uvjete i planirati obrazovne intervencije kako bi svakom pojedincu bilo omogućeno razvijanje vlastitih potencijala.

Sve radionice odvijat će se u periodu od listopada 2021. do lipnja 2022. godine.

U nastavku donosimo detaljnije informacije o svakoj pojedinoj radionici:

Music star(t) – Glazbena radionica prilagođena uzrastu od 4 – 6 godina starosti gdje polaznici upoznaju osnovne glazbene pojmove kroz zabavne primjere. Dokazano je da glazba potiče djetetov intelektualni razvoj i čini ga sretnim, a uz pjevanje poznatih melodija i istraživanje različitih ritmova ovakve radionice pravi su generator veselja i zadovoljstva kod djece koja ih pohađaju. Trajanje jednog sata je punih 60 minuta, grupe su ograničena na 8 – 12 polaznika koje jednom tjednu u terminu petkom u 17 sati prolaze vrlo razrađeni program koji se sastoji od 3 dijela.

Gitara je zakon! – Glazbena radionica prilagođena uzrastu od 6 godina starosti na više i temelji se na principu individualnog tipa nastave. U ovoj iznimno uzbudljivoj radionici fokus je stavljen na učenje osnova sviranja gitare bez obzira o kojoj vrsti gitare ili programa učenja se radilo. U najkraćim crtama ovakav personalizirani pristup polazniku omogućava da se kurikulum prilagođava njegovom znanju i sposobnostima. Dinamika i raznovrsnost ove glazbene radionice vidi se i u tome što polaznik sam odabire hoće li učiti svirati klasičnu gitaru po školskom programu ili će uz to učiti modernu glazbu na akustičnoj, električnoj ili bas gitari. Termini predviđeni za ovu radionicu su svaki tjedan u petak ili subotu.

Crno bijeli svijet – Kao i kod prije predstavljene radionice, personalizirani pristup te prilagodba kurikuluma svakom polazniku u skladu s njegovim sposobnostima i znanjem, osnova su ove glazbene radionice. U praksi to znači da polaznik ima mentora isključivo za sebe i kroz planirani ciklus od listopada 2021. do lipnja 2022. uči sviranje bilo klasičnog klavirskog repertoara i/ili suvremenih skladbi.

S učenjem ili razvijanjem svojih muzičkih vještina ne možete zakasniti. Cjeloživotna ljubav prema muzici istinski je dar za sve koji sviraju a glazba koju stvaraju klaviri ili klavijature ulaznica je u jedinstveni zavodljivi crno – bijeli svijet. Termini predviđeni za ovu radionicu su svaki tjedan u srijedu ili subotu.

Mandolina za  početnike – osim što je mandolina virtuozan instrument koji se koristi u klasičnoj glazbi i na neki način „sestra violine“ po štimu i skladateljima koji su za nju pisali te repertoaru koji se izvodi što solistički što u mandolinističkom orkestru, u našoj radionici  mandolini ćemo pristupiti s aspekta narodnog instrumenta kroz prizmu pjesama za dušu- klapske pjesme.

Mentorica radionice je odrastala uz zvuke trzalačkih instrumenata kao što su tambure uz djeda samoukog svirača te u kasnijoj fazi glazbene karijere otkrila ljepotu zvuka mandoline i bogatstva njenog izričaja u mediteranskoj glazbi. Gitara je zakon ali je mandolina posebna ljubav.

Termini predviđeni za ovu radionicu su svaki tjedan u petak ili subotu.

Uhvati ritam – Ako želite naučiti svirati bubnjeve i saznati više o tom primamljivom svijetu ritma – ovo je radionica za vas. Tijekom trajanja radionice, polaznici će raditi na upoznavanju instrumenta i njegovih mogućnosti, na tehnici sviranja, različitim stilovima glazbe i svemu onome što glazba uistinu je  – način komunikacije te odličan alat za izražavanje misli i osjećaja. Polaznici će učiti tehniku sviranja, određene stilove glazbe, pravilno držanja za bubnjevima te na kraju uz redovito praćenje nastave i vježbanje kod kuće imati stav pravog bubnjara. Naučit će što zapravo znači biti bubnjar i kako pravilno pristupiti tome instrumentu.

Kroz ovaj program u trajanju od 8 mjeseci prolazit ćemo kroz razdoblja moderne glazbe i proučavati ideje i bogatu ostavštinu svih velikana koji su bili prije nas.

Analiza glazbe i shvaćanje različitih stilova i razdoblja najbolji je način da  pronađemo svoj vlastiti stil i unaprijedimo vlastito znanje.

Pokreni se uz glazbu – Ova radionica sastoji se od 3 programa koji su osmišljeni i prilagođeni godinama starosti polaznika.

Programi zastupljeni u ovoj radionici su:

  • Muzika kroz korake elana (18+ godina starosti) – održavat će se svaki ponedjeljak, srijedu i petak u 17 sati.
  • Jaki izvana- Jači iznutra (18+ godina starosti) – održavat će se svaki ponedjeljak, srijedu i petak u 18:15 sati.
  • Nikad nije kasno za vitalnost namijenjen je osobama treće životne dobi (60+ godina starosti) – održavat će se svaki ponedjeljak i četvrtak u 9 sati.

Nikad nije kasno – vjerojatno jedinstvena glazbena radionica na našim prostorima prvenstveno okrenuta svima u ‘zrelim’ životnim godinama. Tko voli glazbu, cijeli život ostaje zaljubljen. Taj osjećaj opčinjenosti, zavodljivosti i sreće kakvu može generirati glazba veza je koju su u udruzi Mook imali na umu dok su za sve ‘starije’ i ‘ozbiljnije’ osmišljavali ovu radionicu i pisali njen kurikulum.

Kroz period od listopada 2021. do lipnja 2022. mentor vodi polaznike od osnova solfeggia (notno opismenjavanje) i teorije glazbe do razvijanja intonacije i tehnika pjevanja. Uz to, polaznici se bave slušanjem glazbe i tumačenjem glazbenih dijela. Sve to radi se uz glazbeno druženje u prvenstveno poticajnoj i prijateljskoj atmosferi gdje će svi koji do sada nisu imali vremena ili prilike za ovakvo učenje i druženje sigurno doći na svoje.

Glazba ima iznimno važnu ulogu u društvu i uči nas kako upoznati samoga sebe ali i kako poštovati druge. Glazba potiče zajedništvo i zauzima iznimno mjesto u procesu odgoja djece.

Članovi udruge su stručnjaci iz različitih područja odgoja i obrazovanja, glazbenici, kineziolozi, odgajatelji, učitelji, grafičari, a veliko iskustvo ostvaruju dugogodišnjim radom s djecom i odraslima. Mnogi od njih su dobitnici nagrada u području profesionalnog djelovanja.

Iznimno važno je naglasiti:

  • Za pohađanje nije potrebno predznanje.
  • Programi svih radionica počinju u prvom tjednu listopada 2021.
  • Zbog ograničenog broja sudionika potrebno je izvršiti prijavu do 30.rujna 2021.
  • Trajanje programa glazbenih edukacija do kraja lipnja 2022.

Sve radionice odvijaju se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama te se sukladno tome osim praćenja dozvoljenog broja sudionika, čišćenje i dezinfekcija provodi u skladu s preporukama i propisima.

Sve dodatne informacije zainteresirani mogu pronaći na web stranicama udruge: muzikaukoracima.hr odnosno, pozivom ili pisanjem na dolje navedene brojeve telefona i e-mail adrese.

KONTAKT

Udruga Muzika u koracima – MooK
Brzac 97
51 500 Krk

M: +385 91 975 4064 (Slađana Čolović)
M: +385 91 203 0855 (Eni Molnar Božić)

 

Prijavnicu za sudjelovanje na RADIONICAMA 2021 možete ispuniti ovdje.

Voditelji radionica

prof. Slađana Čolović - Udruga MooK
prof. Slađana Čolović – Udruga MooK

Slađana Čolović, akademska glazbenica gitaristica i profesorica gitare

Rođena je 1982. godine u Rijeci gdje je i završila Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Muzičku akademiju “Ino Mirković” u Lovranu upisuje 2001. godine u klasi prof. Carla Marchionea i asistenta Nene Munitića, a diplomira 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Istvana Romera.

U svom pedagoškom radu  ima punih 18 godina radnog staža kao profesorica gitare u osnovnoj i srednjoj školi. Trenutno je zaposlena u GŠIMR Rijeka. Tijekom godina osvajala nagrade s učenicima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Tijekom svoje karijere, bila je voditeljica glazbene škole Vladimir Nazor u Crikvenici, voditeljica Trožupanijskog stručnog vijeća za učitelje gitare, , pročelnica odjela za gitaru, gudače, mandolinu i harfu u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova Rijeka,  idejni začetnik i organizator projekta glazbene škole naziva GUG (Glazbena u Guveru).

Mentorica je festivalskog dječjeg bendaše dječje pjesme, bila je suorganizator dječjeg festivala „Neki novi klinci“ kao jedan od autora himne festivala te je autor natjecateljske pjesme. Svira u različitim komornim ansamblima klasične glazbe te bendovima modernih žanrova. Jedna je od osnivačica udruge Muzika u koracima i Umjetnička voditeljica udruge.

prof. Davor Juretić
prof. Davor Juretić – Udruga MooK

Davor Juretić, profesor teorijskih glazbenih predmeta i glazbene umjetnosti

Nakon završene srednje glazbene škole – usmjerenje klavir i teorijski smjer, na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu završava diplomski studij Teorija glazbe. Još za vrijeme školovanja započinje umjetničku karijeru nastupajući diljem Hrvatske i svijeta. Na susretima zborova osvaja nagrade, a dobitnik je i posebne nagrade za dirigenta 2018. godine.

Bio je višegodišnji član organizacijskog odbora festivala „Grobnički tići kantaju“ te je suautor glazbenog igrokaza „Začarana sopelica“.

Trenutno je nastavnik teorijskih glazbenih predmeta i glazbene umjetnosti. Podučavanjem se bavi i izvan škole zbog čega je stekao iskustvo različitih  pristupa i metoda poučavanja. Velika strast mu je rad s ansamblima, naročito s pjevačkim zborovima s kojima redovito nastupa. Trenutno umjetnički vodi VS KUD-a „Zvir“ i MPZ liječnika Rijeka.

Cjeloživotno učenje i izvrsnost u rezultatima smatra važnim odlikama učitelja i nastavnika, a zadovoljstvo učenika i roditelja jednim od važnih ciljeva poučavanja i odgoja.

Nikola Abramušić - Udruga MooK
Nikola Abramušić – Udruga MooK

Nikola Abramušić rođen je 1998., a počeo je svirati već s 9 godina. U počecima školovanja za glazbenika, radio je s profesorima kao što su Krunoslav Levačić, Borna Šercar i Mladen Malek.

Svoj put je započeo u glazbenoj školi Groove sound and music koju je vodio Zvonimir Bučević, basista benda Boa. S 18 godina kvalificirao se na International Blues Challenge u SAD-u (Memphis). Nakon srednje škole odlazi na akademiju u Dublin gdje polaže smjer Commercial Modern Music i trenutno je na apsolventskoj godini.

Radio je s profesorima: Johnny Boyle, Dave Hingherty, James Mackin i Jay Oglesby. Pored akademije i glazbene škole, pohađao je 4 godine bubnjarskog kampa Grožnjan gdje je također radio s imenima svjetske klase kao što su Thomas Lang, Trevor Tompkins, Kim Plainfield, Pier Foschi, Clayton Cameron, Rick Laytham i mnogi drugi.

Kristina Bajčić - Udruga MooK
Kristina Bajčić – Udruga MooK

Kristina Bajčić rođena je u Rijeci 09.07.1975. Već kao dijete prepoznala je svoje talente u sportu, kroz igru i pokret. Od malena se ostvarivala kroz različite sportove (stolni tenis, gimnastika, trčanje, plivanje, rukomet i odbojka).

2017. godine završava edukaciju za instruktora fitnessa, voditelja yoge i pilatesa te započinje sa svojim radom u rekreativnim grupama i individualnim treninzima. Njena edukacija se nastavlja s upoznavanjem ljudske anatomije i pokreta te završava edukaciju za zvanje masera. Kroz svoj rad i poziv pomaže ljudima da se približe sami sebi, prihvate i razumiju svoje tijelo, osvijeste kroz kretnju svoje boljke i prednosti, nauče prevenirati moguće povrede, zavole i prigrle nove navike kretanja, osvještava važnost tjelovježbe, potiče zdrav duh i ležernost pokreta te bolje i kvalitetnije razumijevanje svog fizičkog i emotivnog tijela.

Također, Kristina prolazi edukaciju za voditelja psihofizičke relaksacije, za rad s dijafragmom i tehnikama disanja, tajlandske masaže koja uči svjesnost istezanja i u trenažnom procesu, miofascijalne thai trigger point masaže, radionice rada s girjom te još brojne edukacije koje usavršavaju rad u obje discipline.