zavrsni koncert 23.4.2022. sportska dvoraka os Fran Krsto Frankopan Krk scaled

... ili kako smo postavili temelje glazbenog kampa na Krku

28.4.2022. – Otok Krk, Milohnići, Brzac i Grad Krk

Po drugi put u zadnje dvije godine, u mjestu Milohnići i Brzac na otoku Krku održao se glazbeni kamp u organizaciji udruge Muzika u koracima – MooK. Prvenstveno zamišljen kao izuzetna prilika za dodatnu edukaciju talentirane, darovite i motivirane djece koja su željna znanja i usavršavanja, Glazbeni kamp 2022 uspješno je ispunio i sve druge ciljeve koji su se postavili u ovoj godini

Ovakav kamp logičan je slijed svih aktivnosti koje udruga od svoga osnutka do danas provodi na otoku Krku kroz niz radionica tijekom cijele godine. Sam kamp je u odnosu na prošlogodišnji ostao isti u organizacijskom smislu: kroz tri osnovna programa (All inclusive, Šotovento i Music in steps) u trajanju od 7 dana polaznici su u individualnom i grupnom radu sa svojim mentorima prošli kroz intenzivne radionice usavršavanja i učenja u područjima klasične gitare, klavijatura i modernog pjevanja uz učenje glazbene teorije (gdje su polaznici upoznali stilske značajke glazbe, načine slušanja i interpretacija, orkestracija, solfeggio u praksi i sve ostalo potrebno za kvalitetnu interpretaciju glazbenog djela) te aktivno sudjelovali u likovnim i radionicama tjelovježbe.

Kamp je po običaju započeo koncertom klasične gitare. Ove godine, 18.4.2022. na placi u mjestu Milohnići nastupio je mladi virtuoz gitarist Luka Lovreković inače asistent na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Program koji se sastojao od djela poznatih skladatelja za gitaru nikoga nije ostavio ravnodušnim. Izvrsno otvaranje Glazbenog kampa 2022 na najbolji mogući način je saželo osnovnu ideju udruge da udaljenost od većih urbanih središta ne smije stajati na putu razvoja pojedinca i stoga moramo stvoriti uvjete te planirati obrazovne intervencije da svakome bude omogućeno razvijanje vlastitih potencijala, odnosno da kultura (a samim time i glazbena kao njen integralni dio) u svojim različitim inačicama mora biti dostupna svakome. Veliki kulturni centri se u pravilu nalaze u velikim sredinama čime se svi oni koji su za svoje mjesto boravka odabrali manje sredine udaljene od većih gradova, nalaze u situaciji kroničnog deficita kulturnih sadržaja. Udruga MooK to uspješno „ispravlja“ već drugu godinu za redom.

Kroz ovogodišnji kamp prošlo je dvadeset troje iznimno nadarene djece koja su svoj boravak u kampu zaključili na zajedničkom koncertu održanom 23.4.2022. u sportskoj dvorani Osnovne škole Fran Krsto Frankopan u Krku. Zadovoljstvo prikazanim na najbolji način su pokazali svi oni koji su prisustvovali koncertu i buduće uspješne glazbene umjetnike nagradili zaista dugim i iskrenim aplauzom.

Mentori koji su odradili vrhunski posao i bez kojih glazbeni kamp ne bi ni postojao su poznati i priznati profesori Antonio Rumenović, Slađana Čolović te Davor Juretić, multidisciplinarna umjetnica i pedagog Ana Horvat, pjevačica Ana Kabalin te Ivan Pešut gitarist, aranžer i producent.  Zajedničkim djelovanjem kroz jedinstvenu ideju i motiv glazbene kulture dostupne zaista svima, stvoren je odličan spoj klasičnog i modernog.

Kao i za svaki projekt ovakve vrste od iznimne važnosti je pomoć lokalne zajednice. Djelovanje u zajednici i za zajednicu preduvjet su razvoju iste i podizanju kvalitete življenja u takvim sredinama.  Imamo iznimnu sreću da su naš trud, volju i prvenstveno ideju prepoznali gotovo svi u sredini u kojoj djelujemo. Tako je i za realizaciju ovogodišnjeg kampa iznimna pomoć i podrška došla od mjesnih odbora Milohnići i Brzac te od Turističke zajednica Grada Krka, Grada Krka, Centra za kulturu Grada Krka i Primorsko-goranske županije.

Također izniman doprinos dali su i svi ostali sponzori i prijatelji udruge. Bez njih kamp zasigurno ne bi egzistirao u ovakvom obliku.

Rezimirajući sve učinjeno i analizirajući sve detalje sasvim smo sigurno da je Glazbeni kamp 2023. izvjestan i sasvim sigurno još bolji i veći. Podršku lokalne zajednice imamo, znanja i volje nam ne manjka, interes mladih budućih muzičara je svakim danom sve veći i stoga sa sigurnošću i velikim zadovoljstvom možemo reći: Vidimo se sljedeće godine na trećem po redu Glazbenom kampu 2023!