Antonio Rumenović

Antonio Rumenović, akademski glazbenik gitarist i profesor gitare

Rođen je 1983. g. u Varaždinu gdje i radi u glazbenoj školi. Od 2016. godine radi i u glazbenoj školi “Bonar” u Zagrebu. U Varaždinu je završio osnovnu i srednju glazbenu školu u klasi prof. Morena Vincekovića, a akademiju “Ino Mirković” u Lovranu upisuje 2001. godine u klasi prof. Carla Marchionea i asistenta Nene Munitića. Diplomirao je 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Istvana Romera.

Magisterij i postdiplomski studij u „Hogeschool vor Muzik“ na Conservatoriumu u Maastrichtu, Nizozemska, upisuje 2006. godine. Magistrirao je 2008. god. u klasi prof. Carla Marchionea.

Kao solist i kao član komornog ansambla nastupao je diljem Hrvatske i u inozemstvu (Nizozemska, Italija, Austrija, Mađarska, Srbija, Slovenija i Makedonija). Od 2011. god. član je komornog ansambla “Laurum” s kojim izdaje prvi nosač zvuka pod imenom “Laurum” na kojem se nalaze autorske kompozicije članova ansambla. Nakon što je diplomirao 2005. godine zapošljava se u Umjetničkoj školi “Fortunat Pintarić” u Koprivnici gdje je radio do 2019. godine.

Kao pedagog postigao je zapažene uspjehe sa svojim učenicima na državnim i međunarodnim natjecanjima te je za svoj rad višestruko nagrađivan od grada Koprivnice za najboljeg učitelja godine. Nagradu Agencije za odgoj i obrazovanje pri Ministarstvu Obrazovanja, znanosti i športa RH za izvrsne rezultate u radu s učenicima dobiva za školske godine 2010./2011. i 2014./2015..

Bio je glavni je predavač u Ljetnoj školi gitare Koprivnica od 2011. do 2018. godine koju je pohodilo preko 120 polaznika. Od 2014. jedan je od predavača na zimskoj školi gitare u Solinu. Od 2011. pojavljuje se kao član žirija na raznim gitarističkim natjecanjima (Zagreb Guitar Festival,  Festival Internacinal de Gutarra Guimaraes, Omin Guitar Fest, Enrico Mercatali Gorizia, Tremolo Skopje, Sarajevo International Guitar Festival, Guitar Art Beograd, Porečki Tirando, Pula Guitar Fest, Sonus Križevci, …). Član je Hrvatske udruge gitarista i pedagoga, Hrvatske glazbene unije i udruge “Glazbeni centar Musicorum”.

Jedan od osnivača i dopredsjednik udruge gitarista klasične gitare “Allegro” Koprivnica koja je djelovala od 2010. do 2019. godine. Redovito drži majstorske tečajeve u Hrvatskoj i inozemstvu te predavanja na stručnim skupovima u organizaciji agencije za odgoj i obrazovanje.

Od 2017. godine vrši dužnost koordinatora natjecanja „EuroStrings – European Guitar Festival Collaborative“, projekta pod pokroviteljstvom europske unije koji uključuje gitarističke festivale iz 17 zemalja članica.

Od 2016. godine vrši dužnost koordinatora natjecanja “Zagreb Guitar Festivala”.

Neno Munitić

Neno Munitić magistar glazbene umjetnosti i prof. gitare

Nakon osvajanja 1. apsolutne nagrade na 8. međunarodnom gitarističkom natjecanju “Citta di Casarza Ligure” 2002. god. Italija, nastupa kao solista, te kao član raznih komornih ansambala širom Europe.

Posljednjih 30 godina bavi se intezivno pedagoškim radom u nekoliko država na raznim ustanovama. Radio je i kao asistent prof. Carla Marchionea pri Visokoj školi za glazbenu umjetnost “Ino Mirković” u Lovranu a potom i kao Viši predavač na istoj ustanovi. Posljednjih destak godina radi kao učitelj u OGŠ “Lovro pl. Matačić” u Omišu te kao nastavnik u SGŠ “Makarska“.

Njegovi studenti i učenici su osvojili više od 70 prvih apsolutnih nagrada na međunarodnim i državnim natjecanjima. Zbog uspjeha u pedagoškom radu dobitnik je brojnih priznanja od državnih institucija vezanih za obrazovanje a posljednjih nekoliko godina i specijalnih nagrada kao mentor učenika koji su osvojili “Oskare znanja” zbog osvajanja 1. mjesta na državnim natjecanjima u različitim solističkim i komornim kategorijama.

Uz pedagoški rad bavi se i skladanjem, te uz popularnu i scensku glazbu sklada djela za gitaru, te razne komorne ansamble. Osobito zasluge je dobio za ostvarenje uspješnog međunarodnog gitarističkog festivala “Omis Guitar Fest“.

Redovno održava majstorske radionice te djeluje kao predsjednik i član žirija na brojnim međunarodnim natjecanjima Gorizia (Italija), Pleven guitar fest (Bugarska), Sarajevo guitar fest  (BiH), Zruč nad Sazavou ( Češka republika), Bale (Hrvatska), Montenegro guitar fest (Crna Gora), Tirana guitar fest (Albanija), Skopski tremolo (Makedonija), itd.

Monika Krajnc Štih

Monika Krajnc Štih predaje u glazbenoj školi i srednjoj umjetničkoj školi u Velenju, Sloveniji.

Preddiplomski i diplomski studij završila je na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu, Austriji, u klasi Martina Myslivečeka. U diplomskoj disertaciji istraživala je život jedne od najvažnijih gitaristica, Ide Presti, te je u tu svrhu intervjuirala štovanog gitaristu i skladatelja, Johna W. Duartea, te je intervju objavila u disertaciji. Sudjelovala je na gitarstičkim seminarima koje su držali profesori Jerko Novak, Istvan Romer, Tomaž Lorenz, Abel Carlevaro,  David Crosky, John W. Duarte, i Pavel Steidl.

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja osvojila je brojne prve nagrade kao solist ili kao član komornog sastava. Objavila je CD sa skladbama za gitaristički duo sa svojim suprugom Borisom. Oni su bili jedan od prvih gitarističkih dua u Sloveniji. Otad redovito nastupa kao solist ili kao član raznih komornih sastava.

Velik dio svoje pedagoške karijere posvetila je razvijanju gitarističkog orkestra – ne samo u glazbenoj školi u Velenju, nego diljem države. Gitaristički orkestar glazbene škole u Velenju osvojio je prvu nagradu i nastupao je s orkestrom ZGF-a na Zagreb Guitar Festivalu 2017. godine.

Njezini studenti redovito osvajaju nagrade s najvišim priznanjima na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Također je član raznih žirija na regionalnim, državnim, i međunarodnim natjecanjima, te je i tehnički savjetnik za državno natjecanje za mlade glazbenike TEMSIG.

Anđela Jerkunica

Anđela Jerkunica rođena je u Splitu, gdje i danas živi. Odrasla je u obitelji u kojoj se uvijek sviralo i pjevalo (otac je bio operni pjevač, a brat je gitarist Marin Jerkunica) i zvuk gitare pamti od ranog djetinjstva. Gitaru je počela svirati u dobi od sedam godina. Srednju glazbenu školu završila je u klasi profesora Marija Peručića, a diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Ante Čaglja. Usavršavala se kod profesora Gorana Listeša pri Visokoj školi za glazbenu umjetnost ‘Ino Mirković’ u Lovranu kao i na brojnim seminarima i radionicama kod istaknutih gitarističkih pedagoga iz Hrvatske i inozemstva (Z. Dukić, A. Desiderio, P. Steidl, D. Petrinjak, M. Brčić, I. Romer, A. Vidović, C. Marchione, X. Sahatxija, C. Cotsiolis, L. Kuropaczewski, D. Karajić, P. Ceku, D. Ivanović,  …).

Godine 2001. Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga  dodjeljuje joj Godišnju nagradu za višegodišnje uspješno djelovanja u području glazbenog odgoja i obrazovanja. Njezini učenici dobitnici su prestižnih nagrada u zemlji i inozemstvu.

Ljubav prema zajedničkom muziciranju ostvaruje kroz nekoliko komornihsastava, a od 2009. godine svira u sastavu ”Amicorde guitar trio”.

Redoviti je član žirija na regionalnim i međunarodnim natjecanjima i predavač je na seminarima i majstorskim radionicama. Član je Hrvatske udruge gitarskih pedagoga, a od 2011. je član Ispitnog povjerenstva za polaganje stručnih ispita. Dugi niz godina sudjeluje u organizaciji međunarodnog natjecanja mladih glazbenika ‘Daleki akordi’. Voditeljica je Međužupanijskog stručnog vijeća učitelja i nastavnika gitare. 2016. je stekla zvanje mentora, a od 2021. je profesor savjetnik.

Trenutno radi kao profesor u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu gdje je od 2009. godine i pročelnica odjela za gitaru, mandolinu i harfu.

Matija Kučić

Matija Kučić, mag. mus. rođen je 1993. godine u Koprivnici. 2008. završava Osnovnu školu Antun Nemčić Gostovinski i Umjetničku školu Fortunat Pintarić. Gimnaziju Ivana Zakmardija Dijankovečkoga i Srednju Glazbenu školu Alberta Štrige u Križevcima završava 2012. godine kada upisuje Umjetničku akademiju u Splitu, smjer klasična gitara gdje 2017. diplomira.

Sudjelovao je na mnogim međunarodnim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist i član komornih sastava te osvajao nagrade, od kojih valja istaknuti prvu nagradu na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u organizaciji HDGPP-a 2017. godine. Tijekom srednje škole bio je član Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima, s kojim osvaja brojne prve nagrade od kojih treba izvojiti prvu nagradu i prvo mjesto na državnom natjecanju u Dubrovniku 2009., iste godine prvu nagradu Cum laude na međunarodnom natjecanju orkestara u Neerpeltu, Belgija, te na državnom natjecanju u Dubrovniku 2011. godine također prvu nagradu. Od 2011. godine član je komornog sastava tambura Glazbene škole Alberta Štrige koji iste godine na državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji osvaja prvu nagradu i prvo mjesto, za što dobiva priznanje Agencije za odgoj i obrazovanje za izvrsne rezultate i osvojeno prvo mjesto na državnom natjecanju u šk. god. 2011/2012.

Školske godine 2014/15. uz studij radi kao nastavnik gitare u Osnovnoj glazbenoj školi Petra Kanavelića u Korčuli, 2015/16. u Glazbenoj školi Josipa Hatzea Split, DO Jelsa, a 2016/17. također radi i u Privatnoj glazbenoj školi „Boris Papandopulo“ u Splitu. Trenutno je zaposlen kao nastavnik klasične gitare u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić Koprivnica te kao mentor mladim umjetnicima sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima gdje njegovi učenici ostvaruju zapažene rezultate.

Proglašen je najboljim učiteljem na području grada Koprivnice za školsku godinu 2021./2022. Kao mentor 2023. dobiva nagradu „Oskar znanja“ koju dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje. Organizator je raznih kulturnih događanja kojima nastoji promovirati kulturnu scenu lokalne zajednice te uključiti što više ljudi u kulturni život grada.

Uz posao, student je Sveučilita Sjever, smjer Digitalna ekonomija i inovacije. Znanstveni interesi usmjereni su na razvoj modernog sustava obrazovanja, poticanje kulture inovacija, design thinking, upravljanje znanjem, digitalna transformacija, poslovna inteligencija.

Petar Čulić

Petar Čulić rođen je 26. lipnja 1986. godine u Splitu. Magistrirao je u srpnju 2008. godine na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša. Studij je upisao u kvoti „posebno nadareni“ prije završene srednje škole. Dobitnik je dviju rektorovih nagrada u akademskoj godini 2005./2006. – za izvanredne rezultate postignute tijekom studija te za izuzetna umjetnička ostvarenja. Školovanje nastavlja na poslijediplomskom studiju u Koblenzu (u Njemačkoj) na privatnoj akademiji „Koblenz International Guitar Academy“ u klasi prof. Huberta Käppela, a završava ga u svibnju 2010. godine s najboljim uspjehom. Umjetnički je suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Do sada je imao nastupe na 6 kontinenata u više od 30 država, u centrima poput Washingtona, Sydneya, Buenos Airesa, Kaira, Londona, Pariza, Sao Paula, Melbourna, Rio de Janeira, Bogote, Beča, Pertha, Bruxellesa, Brasilije, Calija, Curitibe, Rima, Atene, Dohe, New Yorka, Budimpešte, Pretorije i Madrida. Svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Na tjednu Europe u Brazilu 2018. godine predstavljao je Europsku uniju i Hrvatsku, a nastupio je i u Vijeću Europe u Strasbourgu (Francuska) 2019. godine. Na državnim natjecanjima je osvojio pet prvih nagrada kao solist te tri prve nagrade kao član komornih sastava. Osvojio je dvadesetak nagrada na međunarodnim natjecanjima bez starosne granice od kojih izdvajamo prva mjesta na „Gitarrenfestival Gevelsberg“ (Gevelsberg, Njemačka, 2013.) i „Winter Guitar Festival“ (Volos, Grčka, 2007.). Jedini je hrvatski predstavnik koji je pobijedio u 10 godina održavanja Omiš Guitar Festa (2013.). Pobjednik je i ciklusa koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić 2013./2014. te gitarističkog natjecanja Ivan Padovec održanog 2005. godine u Zagrebu. Dobitnik je niza nagrada i priznanja za svoj mentorski i umjetnički rad za 2021. godinu – godišnja nagrada Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, priznanje župana Splitsko-dalmatinske županije za najuspješnije mentore na državnim natjecanjima, plaketa Grada Omiša, priznanje Grada Omiša za mentorski rad i 2 Oskara znanja. Izdao je 3 nosača zvuka. U novom projektu, 11 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru je skladalo novu skladbu i posvetilo je Petru, a praizvedba svih 11 skladbi bila je u kolovozu 2020. godine na međunarodnom festivalu „Omiš Guitar Fest“. Radi se o 10 novih skladbi i jednoj obradi skladbe koja je u originalu napisana za trio (violončelo i 2 gitare). To su redom Sergio Assad, Dušan Bogdanović, Angelo Gilardino, Ernesto Cordero, Štepan Rak, Vojislav Ivanović, Gerard Drozd, Stephen Goss, Francis Kleynjans, Atanas Ourkouzounov i Jaime M. Zenamon. Bio je hrvatski član žirija na međunarodnom natjecanju mladih glazbenika svih instrumenata – Virtuosos V4+. Odlučivao je osobno s maestrom Placidom Domingom o tome tko će proći u finale od hrvatskih natjecatelja, a radi se o TV showu koji je imao doseg od 70 milijuna gledatelja. Petar Čulić je službeni predstavnik D’Addario žica, Accord Casea te svira na gitari Leonarda de Gregoria.

Nataša Črnugelj

Nataša Črnugelj završila je Muzičku akademiju u Ljubljani u klasama prof. Andreja Grafenauera i prof. Tomaža Rajteriča, te je bila dio prve generacije diplomiranih gitarista. Tijekom školovanja ostvarila je zapažene uspjehe na državnim natjecanjima u Sloveniji te je usavršavala svoje znanje na brojim seminarima kod međunarodno priznatih profesora.

Svoju nastavničku karijeru započela je još tijekom srednje škole, a iskustvo je stjecala u Glazbenoj školi Domžale, Glazbenoj školi Franca Šturma u Ljubljani, te u Glazbenoj školi Sežana. Od 1995. godine zaposlena je u Glazbenoj školi Postojna. Nataša je bila dragocjeni mentor učenicima i komornim ansamblima na brojnim javnim nastupima, nekoliko je godina bila pročelnica odjela za gitaru, a od 2009. do 2015. godine je bila i voditeljica gitarističke udruge glazbenih škola regije Primorska u Sloveniji.

Njezini su učenici osvojili četrdeset zlatnih, trinaest srebrnih i tri brončane plakete, te su osvojili dvadeset šest nagrada na brojnim međunarodnim i državnim natjecanjima, uključujući pet apsolutnih pobjeda.

Nataša Črnugelj je članica raznih žirija za solo gitare i gitaristička dua, te je TEMSIG-ova stručnjakinja za odabir natjecateljskog programa. Mnogi su njezini najuspješniji učenici pozvani na snimanje radijskih programa za mlade na Radiju Koper, te je također mentorirala brojne učenike koji su polagali prijemni ispit za srednju glazbenu školu. Njezini bivši učenici su među najpriznatijim glazbenicima i nastavnicima u Sloveniji, a neki od njih su izgradili i izvrsne inozemne karijere. Nataša je bila među prvim nastavnicima gitare koji su se povezivali s inozemnim profesionalnim udruženjima i organizirali prve seminare i recitale za domaće nastavnike pod vodstvom priznatih stranih glazbenika i predavača. Redovito poučava na ljetnim glazbenim školama te je suosnivač međunarodnog glazbenog festivala „Guitar Week in Postojna“.

Dobitnica je sljedećih nagrada za profesionalni doprinos u području obrazovanja i kulture:

Nagrada Frana Gerbiča Slovenske udruge glazbenih škola 2023.,

Srebrna nagrada Općine Postojna 2014.,

Priznanje Miroslava Vilhara Općine Postojna 2023.

hrCroatian