Mentori naših radionica vrhunski su stručnjaci te poznati i priznati glazbenici i edukatori u svom području djelovanja.

Njihove biografije najbolje govore o iznimnoj kvaliteti radionica i naših programa.

Slađana
Čolović
mag.mus.

Slađana Čolović je akademska glazbenica i profesorica gitare sa više od 15 godina iskustva rada u glazbenim školama. Odgojila je brojne generacije od kojih su neki nastavili istim putem te je na to izuzetno ponosna.

Svako dijete koje je podučavala ostavilo je traga i prekrasnih uspomena.
Učitelj je poziv, ne samo posao. Ljubav prema glazbi je najvažniji zadatak koji prenosimo na naše učenike.

Kroz godine rada sa svojim učenicima ostvarila je mnogobrojne nastupe, osvojila nagrade, sudjelovala u različitim projektima klasične i suvremene glazbe.

Trenutno radi u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci.

Svira u različitim komornim sastavima i bendovima te ostvaruje zapažene nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Davor
Juretić
mag.mus.

Davor Juretić osnovnu i srednju glazbenu školu završava u Rijeci. Glazbeno obrazovanje nastavlja pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje 2014. godine stječe naslov: magistar muzike – profesor teorijskih glazbenih predmeta.

Umjetničku karijeru započinje 2005. godine još kao učenik.

Trenutno umjetnički vodi MPZ liječnika Rijeka, vokalnu skupinu KUD-a „Zvir“ i Djevojački zbor u Srednjoj glazbenoj školi. Sa svojim zborovima ima niz nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, ostvaruje zapažene rezultate te je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Kao voditelj zbora i dirigent usavršavao se kod priznatih umjetnika. Osim umjetničke karijere posebnu pozornost posvećuje kulturnom menadžmentu te produkciji. Bio je višegodišnji član organizacijskog odbora festivala „Grobnički tići kantaju“.

Od 2014. godine radi u SŠ Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci, a od 2015. i u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Nikola Abramušić

Nikola Abramušić rođen je 1998., a počeo je svirati već s 9 godina. U počecima školovanja za glazbenika, radio je s profesorima kao što su Krunoslav Levačić, Borna Šercar i Mladen Malek.

Svoj put je započeo u glazbenoj školi Groove sound and music koju je vodio Zvonimir Bučević, basista benda Boa. S 18 godina kvalificirao se na International Blues Challenge u SAD-u (Memphis). Nakon srednje škole odlazi na akademiju u Dublin gdje polaže smjer Commercial Modern Music i trenutno je na apsolventskoj godini.

Radio je s profesorima: Johnny Boyle, Dave Hingherty, James Mackin i Jay Oglesby. Pored akademije i glazbene škole, pohađao je 4 godine bubnjarskog kampa Grožnjan gdje je također radio s imenima svjetske klase kao što su Thomas Lang, Trevor Tompkins, Kim Plainfield, Pier Foschi, Clayton Cameron, Rick Laytham i mnogi drugi.

Zelda Bašić, univ. bacc. praesc. educ.

Zelda Bašić rođena je 2001., a već u ranom djetinjstvu pronašla je glazbu kao jedno od glavnih područja njezinog interesa. S četiri godine počinje svirati blok flautu u Glazbenom studiju Oz, a nakon toga upisuje osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci u klasi profesorice Slađane Čolović. Nakon završene osnovne škole upisuje i srednju glazbenu školu te po završetku stječe zanimanje glazbenik gitarist.

Oduvijek je znala da ju zanima rad s djecom, neovisno u kojem području. Nakon završetka srednje škole upisuje Učiteljski fakultet, smjer Rani i predškolski odgoj i obrazovanje te uspješno ga završava čime stječe naziv sveučilišni prvostupnik ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Trenutno studira na diplomskom studiju na istom fakultetu te smjeru.

Tijekom svojeg studiranja pronašla je najveće veselje kroz rad s djecom upravo u području glazbe. Vodila je glazbene radionice za djecu predškolske dobi, dječji zbor te radi kao učiteljica na tečaju iz gitare.

Lucija Soldo, prof.

Lucija Soldo (akademski glazbenik klavirist i profesor klavira) bavi se glazbenom pedagogijom unazad 15 godina.Predavala je klavir u glazbenom vrtiću kao i osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi.Ima iskustva i u radu nastave solfeggia, glazbene umjetnosti i korepeticije klasičnog baleta u OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica gdje radi i sada na mjestu učiteljice klavira i pročelnice glazbenog odjela.Podržava i promovira ideje suradnje između plesne, glazbene i općeobrazovne škole.

Autorica je glazbene radionice Piano Escape Room u kojoj kroz igru učenici usvajaju glazbena znanja te razvijaju glazbene sposobnosti i vještine. Inicijator je projekta Ulice plešu, ulice sviraju, plesno-glazbene smotre čiji je cilj razvijanje kreativnosti i umjetničkog izražavanja kod mladih, promocija plesne i glazbene umjetnosti te poticanje sudjelovanja i zajedništva. Sudjelovala je u organizaciji i provedbi mnogobrojnih projekata kako glazbenih tako i plesnih (klaviraki koncerti, radionice, državno natjecanje – komorni sastavi, plesne produkcije, plesni film Halimino putovanje…) te na raznim stručnim usavršavanjima ( glazbena produkcija, klavirska pedagogija, psihologija…) .

Smatra da glazba ima pozitivan utjecaj na razvoj djeteta i da nije privilegija malog broja darovitih pojedinaca te da treba biti dostupna svima kao i da za učenje klavira nikada nije kasno.

Sergej Božić, glazbenik pjevač

Sergej Božić rođen je u Rijeci 28.05.2004.godine. Od najranijeg djetinjstva glazba mu je pokretač, a pjevanje posebna ljubav.

Ozbiljnije se počinje baviti pjevanjem s 11 godina na nagovor tadašnje razrednice Svjetlane Vukić, te se prijavljuje na RTL show „Zvjezdice“ gdje postiže odlične rezultate. Nakon toga nastupa na mnogim dječjim festivalama te ostvaruje zapažene rezultate i osvaja nagrade.

Završio je osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka, smjer gitara u klasi prof.  Slađane Čolović te nakon toga srednjoškolsko obrazovanje nastavio u istoj školi kao solo pjevač u klasi prof. Ingrid Haller. Kroz srednju školu pohađa razne seminare i natjecanja te također postiže odlične rezultate na nacionalnoj razini. Maturirao je 2023. godine te stekao zvanje glazbenik – pjevač.

Voli moderno i klasično pjevanje te uspješno kombinira oba pravca. Želja mu je prenijeti do sada stečeno znanje na mlađe naraštaje te ih potaknuti da slijede svoje snove.

Igor Čupković, prof. baleta

Igor Čupković je svoj baletni put započeo u Baletnom studiju Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Završio je srednju baletnu školu na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani. Od 2004. do 2014. kao baletan je plesao (radio) u HNK Split, Slovenskom narodnem gledališču Opra in balet Ljubljana i Narodnom pozorištu u Beogradu.

U svojim matičnim kazališnim kućama je sudjelovao u cjelokupnom baletnom repertoaru od velikih klasičnih baletnih djela do suvremenog repertoara kao član ansambla i solista.

Predstave: Labuđe jezero, Don Quijote, Bajadera, Orašar, Romeo i Julija, Ples Kadeta, Kraljica Margo, Trnoružica, Gisele, Dama s kamelijama, Đavo u selu, Ko to tamo peva, Jesenje cvijeće, Interval, Viva la vida, Plesovi Erosa, „Six dances“ i „Step lightly“, Aida, Nabucco, Carmen, La Traviata, Zaljubljen u tri naranče, Ero s onoga svijeta, Oluja i brojne druge.

Gostovanja: Crna Gora, Bosna i Hrecegovina, Slovenija, Italija, Grčka, Rumunjska, Španjolska, Columbija i Meksiko. Kao član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu je dobitnik nagrade „Dimitrije Parlić“ koju dodjeljuje Udruženje baletskih umetnika Srbije za umjetnička i tehnička dostignuća za predstavu „Six Dances & Step Lightly“.

Od 2015. godine do danas radi na mjestu učitelja klasičnog baleta u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica u Rijeci, gdje je i 2017. godine postao pročelnik za klasični balet.

Od listopada 2019. do prosinca 2020. je radio na Konzervatoriju za glazbu i balet u Ljubljani kao nastavnik klasičnog baleta. 2021. godine je diplomirao na KGBL-u (Konzervatoriju za glazbu i balet Ljubljana) smjer viši baletni plesač.

Trenutno je apsolvent baletne pedagogije na Akademiji Alma Mater Europaea u Ljubljani.

Tijekom godina je sa svojim učenicima sudjelovao na brojnim smotrama i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu, a na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima osvajao brojne nagrade.
Kao član Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga je izabran u tročlano povjerenstvo za izradu propozicija u kategoriji klasični balet za 61. županijsko i državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa koje je će se održati 2023. godine.

Ljubav prema baletnoj umjetnosti i baletnoj pedagogiji mu je neprekidna inspiracija za konstantna/stalna usavršavanja na njegovom profesionalnom putu.

Cristina-Bianca Lukanec, prof. baleta

Cristina-Bianca Lukanec (rođ. Dicu) rođena je u Brasovu, Rumunjska. Svoje baletno obrazovanje počela je kao devetogodišnjakinja u Koreografskoj gimnaziji “Octavian Stroia” u Cluj-Napoku.  Baletne studije završila 1994. godine,  te je iste godine primljena  u stalni angažman u baletnom ansamblu HNK “Ivana pl. Zajca” u Rijeci.  2011. godine promovirana u “prvakinju baleta” HNK “Ivana pl. Zajca”.

Tijekom više od 25 godina umjetničkog rada surađivala je s istaknutim hrvatskim umjetnicima kao što su Vesna Butorac,  Milko Šparemblek, Dinko Bogdanić,  Staša Zurovac, Ronald Savković,  Maša Kolar ali i sa mnogim međunarodno priznatim koreografima kao Norman Dixon, Eduard Clug, Leo Mujić, Patrik Delcroix, Giuseppe Spota, Mauro di Candia, Giovanni Di Palma i drugih.

Dugačka umjetnička karijera obuhvaća nastupe u poznatim baletnim  predstavama klasičnog stila (kao Labuđe jezero, Giselle, Don Quihote, Esmeralda, Orašar…), neoklasičnog (Ana Karenjina, Cudesni mandarin) ili modernog stila, (Romeo I Julia, Bolero, Pijesma nad pijesmama, Ogledalo duše i dr.),  te sudjelovavnje u operama, dramama i muziklima koje su dio bogatog repertoara jedne kazališne kuće.

2010. godine dobitnica je nagrade “Olga Orlova” za najbolje ostvarene ženske glavne uloge u baletnom programu kazališta Ivana pl. Zajca ( Ana Karenjina, Čudesni mandarin,Romeo I Julija, Daphnis i Chloe, Proces), u sezonama 2007./2008.,2008./2009.i 2009./2010.
2011. godine nominirana je za nagradu Hrvatskog glumišta za ulogu Nimfe Syrinx u “Daphnis i Chloe” Staše Zurovca.

Od 1999. do 2003. godine počela se  baviti i sa pedagoškom radom u “Baletnom studiju” pri kazalištu HNK “Ivana pl. Zajca”. Studio je bio osnovan pod ravnateljstvom Lea Stipaničića i pod vodstvom istaknutog pedagoga Vasile Solomona. U pedagoškom radu stekla je iskustvo u provođenju programa po metodi A. Vaganove, te u pripremama učenika za završnih godišnih ispita i za javne nastupe – godišnje produkcije na pozornici  HNK “Ivana pl.Zajca”.

2011.- 2012. godine radi kao plesni pedagog u udruzi „Radionica M.” pod  vodstvom Irine Koteles. Rad je uključivao razvoj motorike i koordinacije djece predškolske dobi ( 3-4 g. i 5-7 g.) kroz ritmiku i ples te upoznavanje djece s umjetnost  javnog nastupa kroz sudjelovanja u baletnim pricama/ predstava prilagođene mlađim uzrasta.

Od 2017. godine radi kao nastavnik klasičnog baleta , na početku kao vanjski suradnik a sad kao stalno zaposlena u Osnovnoj školi za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, u Rijeci.

Kroz pedagoški rad želi prenijeti budućim naraštajima bogato izvedbeno iskustvo, znanje i ljubav prema baletu i plesu općenito.

Kristina Bajčić - MooK

Kristina Bajčić

Kristina Bajčić rođena je u Rijeci 09.07.1975. Već kao dijete prepoznala je svoje talente u sportu, kroz igru i pokret. Od malena se  ostvarivala kroz različite sportove (stolni tenis, gimnastika, trčanje, plivanje, rukomet i odbojka).

2017. godine završava edukaciju za instruktora fitnessa, voditelja yoge i pilatesa te započinje sa svojim radom u rekreativnim grupama i individualnim treninzima. Njena edukacija se nastavlja s upoznavanjem ljudske anatomije i pokreta te završava edukaciju za zvanje masera. Kroz svoj rad i poziv pomaže ljudima da se približe sami sebi, prihvate i razumiju svoje tijelo, osvijeste kroz kretnju svoje boljke i prednosti, nauče prevenirati moguće povrede, zavole i prigrle nove navike kretanja, osvještava važnost tjelovježbe, potiče zdrav duh i ležernost pokreta te bolje i kvalitetnije razumijevanje svog fizičkog i emotivnog tijela.

Također, Kristina prolazi edukaciju za voditelja psihofizičke relaksacije, za rad s dijafragmom i tehnikama disanja, tajlandske masaže koja uči svjesnost istezanja i u trenažnom procesu, miofascijalne thai trigger point masaže, radionice rada s girjom te još brojne edukacije koje usavršavaju rad u obje discipline.

Vedrana Veljačić Linić

Osnovnu i srednju Glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova završila je u Rijeci. Diplomirala je violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj Begović.

Tijekom glazbenog obrazovanja dobitnica je brojnih nagrada na županijskim i državnim natjecanjima, te je sudjelovala na seminarima i usavršavala se kod vrsnih glazbenih i violinskih pedagoga: (S.Milenković, A.Wiech, V.Balžalorsky).

Od 2004. godine radi u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci na mjestu prof. violine.

Često nastupa kao solista te u komornim sastavima.

Ljubav prema glazbi ostvaruje i kao dugogodišnja članica Ženske klape Luka.

Ivana Marčelja, prof. savjetnik

Ivana Marčelja rođena je u Rijeci 1984. godine. Pohađala je Osnovnu školu „Sveti Matej“ Viškovo, a istodobno i Osnovnu glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Po završetku osnovne škole upisala je srednju glazbenu školu. 2003. godine upisuje studij Muzičke akademije u Zagrebu na kojem je diplomirala 2007. godine na odsjeku za profesora glazbene kulture. Od 2008. godine radi u svojoj struci kao nastavnik glazbene kulture i voditelj zborova i skladateljskih radionica u školama „Drago Gervais“, „Klana“ i „Sveti Matej“ Viškovo, a od 2019. godine profesor je teorijskih glazbenih predmeta u GŠ Ivana Matetića Ronjgova Rijeka. Još od školskih dana pokazivala je sposobnost i zanimanje za glazbu. Sudjelovala je na brojnim dječjim festivalima na kojima je bila nagrađivana kako od žirija tako i od publike. Niz sudjelovanja i uspjeha nastavila je i na renomiranim festivalima njegujući čakavski izričaj i glazbu. Izdaje dva nosača zvuka na čakavštini, a 2008. godine u sklopu Kastafskog kulturnog leta uz pratnju orkestra izvodi glazbeni program „Mojoj vile“ kojim publici s poznatim gostima – imenima čakavske scene predstavlja istoimeni CD. Ljubav prema čakavštini i tradiciji, ali i duhovnoj glazbi prenosi i na učenike kao voditeljica školskih zborova, župnog zbora „Nebeske iskrice“ i čakavsko-glazbenih radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta. Sa solistima i zborovima godinama uspješno sudjeluje na županijskim, državnim i međunarodnim projektima i natjecanjima. Na glazbenim festivalima nemali broj puta sudjelovala je kao nagrađeni autor glazbe skladbama namijenjenim zborovima i solistima pod njenim vodstvom. Posebno je veseli i ispunjava uključivanje u humanitarne programe i organizacije, od kojih se na razini Hrvatske ističu projekti „Samo je nebo granica“ i „Vidimo sE“ u organizaciji Udruge za sindrom Down – Rijeka 21 koji potiču na inkluziju i senzibilizaciju društvene zajednice prema osobama s poteškoćama.

Helena Brajković

Helena Brajković rođena je u Rijeci 08.03.1992. Još kao dijete pokazivala je veliku zainteresiranost i ljubav prema pjevanju.

Prve pjevačke korake napravila je u Dječjem Gradskom Zboru „Raspjevani slavuji“ (Crikvenica) te nastupom na dječjem festivalu „Vruće ljeto“ gdje je odnijela pobjedu u starijoj kategoriji.

Sa osamnaest godina nastupa na festivalu „Grobnička skala“ gdje osvaja nagradu za najbolju interpretaciju te direktan ulaz na festival Melodije Istre i Kvarnera gdje 2011. godine osvaja nagradu za najboljeg debitanta. Poslije MIK-a uslijedili su nastupi na Zagrebačkom festivalu, Splitskom festivalu, Čansonfestu, na kojem 2013. godine osvaja nagradu za najbolju interpretaciju i drugo mjesto publike.

Za sebe voli reći da svakako „ima utakmica u nogama“ kad je pjevanje u pitanju, jer je osim nastupa na festivalima, dugi niz godina bila lead vokal u raznim bandovima i prateći vokal za mnogobrojne glazbenike.

Glazba i pjevanje odveli su je sve do SAD-a, gdje je 2020. godine kao predstavnik Hrvatske sudjelovala na 36. Internacionalnom Blues festivalu u Memphisu.

Za sebe ipak kaže da najviše uživa snimati i pjevati prateće vokale te joj je osim Memphisa i Blues festivala jedan od najdražih nastupa sudjelovanje na Dori 2023. godine kao jedan od pratećih vokala Damiru Kedži.

Marijan Zidarić

Marijan Zidarić rođen je 1979. godine u Rijeci. Glazbom se bavi od najranijeg djetinjstva. Paralelno uz pohađanje glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka (klasična gitara), djeluje u raznim glazbenim grupama, od kojih su neke i danas aktivne. Najprije kao gitarist, a kasnije i bubnjar. Bubnjevima se počeo baviti privremeno, kao zamjena za kolegu, a to je preraslo u već gotovo 20 godina sviranja u različitim bendovima („Sufit” – kasnije „Venus” i „Fun”). Premda inicijalno roker, svirao je sve žanrove osim jazza i turbo folka. Danas svira u kvartetu „Coffee Shop Acoustic”, diljem Hrvatske i inozemstva.

Vanessa Jakac, glazbenica harmonikašica

Vanessa Jakac se glazbom počinje baviti sa sedam godina na tečaju harmonike. Već sljedeće godine počinje svirati frajtonericu (diatonična harmonika/ trieštinka) kod dvostrukog svjetskog i europskog prvaka Tomaža Boškina te se počinje zanimati za glazbu Slovenije i Austrije, poznatiju  kao Oberkrainer i Volksmusik.

Završila je osnovnu glazbenu školu Matka Brajše Rašana, područni odjel Buzet te srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova Rijeka i stekla zanimanje glazbenik harmonikaš.

Uz sviranje klasične harmonike, velika ljubav je sviranje frajtonerice pa bi od nastupa valjalo istaknuti:

-u sklopu manifestacije „Z armoniku v Roč“ koja je posvećena trieštinkama osvojila je titulu „muškardinke trieštinke“
-2018. godine u emisiji Supertalent osvojila je 4. mjesto
-nastupila na gostovanjima u Italiji, Austriji, Sloveniji i BiH
-plesala u folklornom društvu i vodila dječji zbor Folklornog društva Buzetski biseri

Trenutno studira Pedagogiju i Njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci te u slobodno vrijeme svira flautu u Željezničarskom kulturnom umjetničkom društvu Renato Pernić u Roču.

hrCroatian